Dolfinarium blij met bevlogen oudere medewerkers

Woordvoerder Sietze Hess van het Dolfinarium - Foto: (c) Adri van Esch
Dolfinarium Harderwijk nam welbewust vijftien extra vijftigplussers in dienst. De keuze voor hen heeft louter voordelen, vinden ze bij het zeezoogdierenpark aan het Wolderwijd. “Hun grote bevlogenheid is opvallend”, constateert woordvoerder Sietze Hess.

 De PDF van dit artikel staan onderaan deze pagina 

Door een zestig meter lange glaswand kijken jonge bezoekertjes met grote ogen en open mond naar de dartele dolfijnen die speels door het water schieten. De vorige maand geboren Zoë zwemt veilig aan de zijde van haar moeder Nynke. De iets oudere Baya kijkt al nieuwsgierig door het glas naar de toeschouwers, gadegeslagen door moeder Maaike. In de kraamkamer van het Dolfinarium in Harderwijk zijn jong en oud betrokken bij de opvoeding van de kleintjes. Als de moeders rust willen, nemen de oudere tantes de zorg even over. Het familiegevoel in het gigantische zoutwaterbassin komt op meerdere plekken in het Dolfinarium terug, onder dieren en onder mensen. “Ons personeel is ook één grote familie”, vertelt woordvoerder Sietze Hess. “Het zijn allemaal enthousiaste mensen die veel voor elkaar en de bezoekers over hebben. En net zoals in een familie bestaat ons personeelsbestand uit jonge én oudere medewerkers. Naar vijftigplussers zijn we aan het begin van het seizoen weloverwogen op zoek gegaan, samen met het UWV. Na een speciale wervingsdag hebben we vijftien van hen een contract aangeboden. Bewust, want de keuze voor vijftigplussers heeft louter voordelen.”
Hess somt de pluspunten van wat oudere werknemers op: ze hebben een rustige manier van werken, ze kunnen goed samenwerken met de jonge medewerkers, ze hebben kennis en ervaring, zijn gastvrij, loyaal en weinig ziek. “Ouderen hebben van nature een beter overwicht en meer autoriteit dan jongere medewerkers. Hun kalme aanpak in lastige situaties is effectiever en geeft een extra idee van veiligheid. Een pleister geplakt door een 50-plusser geeft een gast vaak een vertrouwd gevoel. Bovendien bezoekt een groeiend aantal senioren ons park en daar hebben de oudere medewerkers een goede match mee.”

Op de jaarlijkse wervingsdag van het Dolfinarium komen zowel jonge als oudere gegadigden af. Daar worden de medewerkers geselecteerd die het beste voldoen aan de functie-eisen. De leeftijd is dan geen criterium. Het zeezoogdierenpark aan het water van het Wolderwijd besloot voor dit seizoen vijftien arbeidsplaatsen expliciet open te stellen voor vijftigplussers. “Als grootste werkgever in de regio nemen wij onze verantwoording voor de werkgelegenheid van deze groep”, vertelt Sietze Hess. “We willen een voorbeeld zijn voor andere werkgevers in de omgeving.” Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hoorde van het initiatief en zij kwam naar Harderwijk om het ondertekenen van de arbeidsovereenkomsten bij te wonen. “Ze was heel belangstellend en sprak haar waardering uit voor ons project. Ze stak ook de nieuwe medewerkers, die allemaal al minimaal een half jaar werkloos waren, een hart onder de riem en wenste hen veel succes.”

Sietze Hess merkt dagelijks dat het aannemen van meer vijftigplussers een goede beslissing is geweest. “Wat opvalt, is hun grote bevlogenheid. Ze hebben zoveel plezier in het werk. Het zijn allemaal gouden mensen en je zíet gewoon dat ze het geweldig naar hun zin hebben.”Coby de Boer in het Dolfinarium - Foto: (c) Adri van Esch

‘U bent nummer 300’
Als tiener kwam Coby de Boer al naar het Dolfinarium en ze bezocht het zeedierenpark onlangs nog met haar twee jonge kleinkinderen. Nu werkt de 58-jarige Harderwijkse er, als planner. Ze stelt de werkschema’s samen voor de honderden medewerkers. “Dat werk deed ik ook al bij mijn vorige werkgever”, vertelt Coby. “Ik zat in de metaal en was na 25 jaar helemaal vergroeid met het bedrijf. Maar er kwam een reorganisatie en ik moest er uit. Ruim dertien maanden was ik werkloos. Nieuw werk vinden is hopeloos: je vindt niks. ‘U bent nummer driehonderd’, werd er bij sollicitaties gezegd. En de leeftijd speelt ook een rol: ik wilde bij een reisbureau solliciteren, maar op het online formulier kwam mijn geboortejaar niet eens meer in het rijtje voor!” Nu werkt Coby drie dagen per week in het Dolfinarium en dat bevalt uitstekend. “De toeristische sector is zo’n verschil met het bedrijfsleven. Het is wel zakelijk, maar de mensen hier zijn zo aardig. Dat is hen aangeleerd, of het is misschien wel aangeboren. Vriendelijkheid zit in hun DNA.”


Dieren van dichtbij
Het Dolfinarium in Harderwijk was – in 1965 – niet alleen de eerste dolfijnenshow van Europa, het is nog steeds het grootste dolfijnentheater van ons continent. In 1968 werd over het waterbassin een markante koepel gebouwd, destijds ontworpen als een enorme vliegende schotel. Architect J.C. Deelman liet zich inspireren door de toen in opkomst zijnde ruimtevaart. Het 45 jaar oude gebouw kreeg afgelopen winter een grootscheepse renovatie, waarmee het zijn oude uiterlijk terugkreeg en het, net als toen, visueel gezien weer op pootjes staat, zodat het lijkt of de UFO elk moment kan opstijgen. Ook van binnen werd het futuristische complex flink onderhanden genomen. De betonnen constructie, de zitplaatsen en het decor werden vervangen, waardoor de akoestiek voor zowel bezoekers als dolfijnen aanzienlijk verbeterde. In het dak werden lichtkoepels aangebracht zodat er meer daglicht binnenvalt op momenten dat er geen show is. De nieuwe voorstelling AquaBella, die de tuimelaardolfijnen, meerdere malen per dag opvoeren neemt de toeschouwers mee op wereldreis. De zeedieren laten de schoonheid maar ook de kwetsbaarheid van de aarde zien.
In het Dolfinarium leven naast dolfijnen ook zeeleeuwen, walrussen, zeehonden, bruinvissen – ook wel de Nederlandse dolfijn genoemd – en duizenden vissen. Al die dieren kunnen bezoekers van heel dichtbij bekijken en met sommige zelfs contact maken.

 Klik op de pagina voor de PDF van het artikel 

Dolfinarium Krant Pag11 

2013 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

 

 

 

Twitter

Loading..